1. Haberler
  2. Gündem
  3. Güney Kore’de kaos: Sıkı yönetim kararı parlamentoya takıldı

Güney Kore’de kaos: Sıkı yönetim kararı parlamentoya takıldı

Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol, YTN televizyon kanalında yaptığı açıklamada Güney Kore'de sıkı yönetim ilan ettiğini duyurdu. Parlamento oylamasında ise sıkı yönetim kararının geçersiz olduğuna karar verildi.

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Asya’da tansiyon tansiyon Güney Kore’nin tarafında yaşanan bir son dakika gelişmesi ile tavan yaptı. Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk-Yeol, ülkede sıkıyönetim ilan etti.

Yerel bir televizyon kanalı olan YTN’ye verdiği demeçte Güney Kore lideri Yoon Suk-Yeol, sıkıyönetim kararının Kuzey Kore yanlısı unsurları devletin içerisinden temizlemek olduğunu söyledi.

Konuşmasında ayrıca muhalefet kanadını “hükümeti felçe uğratmakla” suçlayan Yoon, sıkı yönetim ile birlikte Güney Kore’nin özgür ve demokratik bir şekilde yeniden inşa edileceğini söyledi.

Olaya ilişkin Güney Kore’deki ana muhalefet partisi olan Demokrat Parti ise milletvekillerini Ulusal Meclis’e çağırdı.

Ayrıca Yonhap haber ajansının aktardığı bir son dakika gelişmesine göre ordu an itibarıyla siyasi partilerin ve parlamentonun faaliyetlerini yasakladı.

Parlamento sıkıyönetim kararının geçersiz olduğuna karar verdi

Güney Kore’de parlamento, sıkıyönetimin kaldırılmasını oylayarak kabul etti. Yonhap’ın haberine göre, sıkıyönetimin kaldırılmasını talep etmek üzere Ulusal Meclis’te acil oturum düzenlendi. Meclisin 300 üyesinden 190’ının katılabildiği kurulda sunulan önerge, oybirliğiyle kabul edildi.

Güney Kore Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisinden yapılan açıklamada, ülkede ilan edilen sıkıyönetimin yapılan oylamanın ardından “hükümsüz” hale geldiği belirtildi.

Anayasa uyarınca sıkıyönetimin parlamento çoğunluğunun talebiyle kaldırılması gerekiyor. Güney Kore Ulusal Meclisi Başkanı Woo Won-Shik, yaptığı açıklamada, “Meclisin ana binasına giren tüm askerler tamamen ayrıldı.” ifadesini kullandı.

Güney Kore’nin sıkı yönetim ilan etmesi ne anlama geliyor?

Güney Kore’de sıkıyönetim, genellikle sivil otoritelerin işlevini yerine getiremediği acil durumlarda, askeri otoritelerin geçici olarak yönetimi devraldığı bir uygulama olarak tanımlanıyor.

Güney Koreli Yonhap haber ajansının aktardığına göre, Güney Kore’de ana muhalefetteki Demokrat Parti lideri Lee Jae-myung, sıkıyönetim ilanını anayasaya aykırı olarak nitelendirerek tepki gösterdi.

Sıkıyönetim tartışması, Güney Kore’de ciddi siyasi ve hukuki sonuçlar doğurabilecek bir gerilim yaratmış durumda. Muhalefet ve iktidarın bu konuda ayrı çizgide yer alması, tartışmanın önemini daha da artırıyor.

 


Güney Kore’de kaos: Sıkı yönetim kararı parlamentoya takıldı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Ekonomi Pusulası - Borsa Analizleri ve Hisse Senetleri ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin