TBMM Genel Kurulunda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı 2025 yılı bütçelerinin görüşmelerine başlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, TBMM Genel Kurulunda Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde konuştu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar konuşmasında; Gabar’da Cumhuriyet tarihinin en büyük petrol rezervini keşfettiklerini anımsatarak, “Buradaki üretimimizi son bir yıl içinde 2,5 kat artırarak bugün itibarıyla günlük 61 bin varilin üstüne çıkardık. Bölgenin tamamında sondaj faaliyetlerimizi devam ettirerek 2025’te 143 yeni sondaj yapmayı hedefliyoruz. Gabar sahasıyla yurt içi ve yurt dışında ulaştığımız 160 bin varilin üzerindeki günlük üretimimizle yaklaşık 6,6 milyon aracın yakıt ihtiyacını karşılayabiliyoruz.” diye konuştu.
Bakan Bayraktar, enerjide son yıllarda yaşanan bölgesel ve küresel krizlerle artan maliyetlerin vatandaşa yansımasını önlemek için destekleri önemli ölçüde artırdıklarını belirterek, “Bu bağlamda, tüm vatandaşlarımızın elektrik ve doğal gaz faturalarında 2023 yılında 328 milyar lira, 2024 yılının 11 aylık döneminde ise 314 milyar liralık tutar devletimiz tarafından karşılanmıştır.” dedi.
Bayraktar, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla yaptıkları çalışmalar kapsamında Ağustos 2020’de Sakarya Gaz Sahası’nda Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfini gerçekleştirdiklerini belirterek, şunları söyledi:
“Sakarya Gaz Sahamızda günlük doğal gaz üretimimiz yaklaşık 7 milyon metreküpe, yurt içi ve yurt dışı toplam üretimimiz ise 20 milyon metreküpe ulaştı. Bu üretimle 8,6 milyon hanenin ihtiyacını kendi doğal gazımızla karşılar hale geldik. Sakarya Gaz Sahasındaki üretimi 2025 yılının ilk çeyreğinde günlük 10 milyon metreküpe, sonraki süreçte günlük 40 milyon metreküpe çıkarmayı hedefliyoruz. Böylece yaklaşık 17 milyon konut abonesinin gaz ihtiyacını Sakarya Gaz Sahasından karşılayacağız.”
Sismik araştırma gemisi Oruç Reis’in, Somali’de faaliyetlerine devam ettiğini aktaran Bayraktar, “Irak’ta, Libya’da, Afrika’da, Orta Asya’da, Kafkas coğrafyasında, Güney Amerika’da uluslararası ortaklıklarla petrol ve doğal gaz üretimimizi artırmayı hedefliyoruz.” ifadesini kullandı.
Doğal gaz ve elektrik destekleri
Bayraktar, küresel enerji sektöründe son birkaç yılda birçok krizin bir arada yaşandığını ve bu süreçte oluşan yüksek maliyetlerin vatandaşlara yansımasını önlemek için sağlanan destekleri önemli ölçüde artırdıklarını belirterek, “Bu bağlamda, tüm vatandaşlarımızın elektrik ve doğal gaz faturalarında 2023 yılında 328 milyar lira, 2024 yılının 11 aylık döneminde ise 314 milyar liralık tutar devletimiz tarafından karşılanmıştır. Halihazırda, meskenlerde kullanılan elektriğe düşük tüketim kademesinde yüzde 60, yüksek tüketim kademesinde yüzde 40, doğal gaza ise yüzde 63 oranında destek sağlıyoruz.” dedi.
Bunun yanında, dar gelirli hanelere elektrik tüketim desteği kapsamındaki Cumhurbaşkanı Kararı ile hanedeki nüfusa bağlı olarak aylık 150 kilovatsaatlik tüketim seviyesine kadar destek verdiklerini 2024’ün başından itibaren 4,1 milyon haneye 8,1 milyar liralık elektrik tüketim desteği, 654 bin haneye ise 1,4 milyar liralık doğal gaz tüketim desteği sağladıklarını ifade eden Bayraktar, bu yıl içerisinde ise 1,6 milyon haneye 1,4 milyon ton kömür dağıtımı yaptıklarını dile getirdi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2023 bütçe ödeneğinin toplamı 34,6 milyar lira olduğunu, kesin hesap rakamlarına göre bütçenin gerçekleşme oranının yüzde 98 olduğunu bildiren Bayraktar, “Bakanlığımız merkez teşkilatı için 2025 yılı bütçe teklifi genel aydınlatma giderleri dahil olacak şekilde 45,3 milyar lira olup, ilgili kurumlarımızla birlikte teklif edilen toplam bütçe tutarı 63,3 milyar liradır.” dedi.