Borsa İstanbul 100 endeksi 9 Mayıs 2025 tarihli seansı pozitif bir seyirle tamamladı. Endekste kapanış %1,20 yükselişle 9390,51 puan seviyesinde gerçekleşti. BIST100’de işlem hacminin 106,82 milyar TL olduğu günde şirketlerin yeni iş ilişkisi, yatırım, şirket kuruluşu, ihale vb. açıklamaları devam etti. İşte detaylar…
Halka açık şirket haberleri
9 Mayıs Cuma günü yeni iş ilişkisi açıklayan şirketler ve ilgili haberlerin derlemesi şu şekilde;
Yeni iş ilişkisi haberleri
SDT Uzay ve Savunma Teknolojileri A.Ş. (SDTTR)
Şirketin, yurt içi bir müşterisinden savunma sistemleri alanında toplam bedeli 794.640 ABD Doları olan sipariş aldığı belirtildi. Söz konusu sipariş kapsamındaki teslimatların 2025 ve 2026 yılları içerisinde yapılması planlanıyor.
Graintürk Holding A.Ş. (GRTHO)
Holding yapılanması kapsamında tarım ticareti ve lisanslı depoculuk alanındaki faaliyetlerinin tek çatı altında toplandığı %100 bağlı ortaklık olan Özova Tarım A.Ş.’nin; %100 bağlı ortaklığı olan Grain Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. bünyesinde bulunan ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından onaylanan faaliyet belgesi kapsamında, mülkiyeti Özova Tarım A.Ş.’ye ait olan aktif halde bulunan lisanslı depoların kapasitesini 25.000 ton daha arttırarak 180.000 tona çıkarttığı belirtildi.
Bu kapsamda lisanlı depoların kapasitesi 180.000 ton, serbest depoların kapasitesi 105.000 ton olmak üzere toplam 285.000 ton depolama kapasitesine ulaşıldı. Yeni yatırın 2025 finansallarına olumlu katkı sağlaması bekleniyor.
Ekos Teknoloji ve Elektrik A.Ş. (EKOS)
Halka arz izahnamesinde de belirtilen Enerji Depolama yatırımına ilişkin, şirket ile Çin’in önde gelen enerji depolama firmalarından ve BNEF listesinde Tier-1 olarak listelenen CALB Group Co., Ltd. (“CALB”) arasında, enerji arz güvenliğini desteklemek ve enerji altyapısının güçlendirilmesi amacıyla, şebeke ve endüstriyel ölçekte kullanılacak batarya enerji depolama sistemlerinin üretimi, teknolojisinin geliştirilmesi ve satışına yönelik sektöre öncülük edecek stratejik iş birliğini kapsayan 5 yıllık bir anlaşma imzalandığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı;
“Anlaşma kapsamında, Türkiye’de batarya teknolojileri ve sistemlerinin üretimi planlanmakta olup, CALB; batarya, konteyner entegrasyonu ve pil hücreleri tedarik süreçlerine yönelik teknoloji sağlayacak ve şirketimizin üretim altyapısı uygunluk sürecini yürütecektir. İmzalanan bu anlaşma, küresel büyüme stratejilerimizle uyumlu olarak, şirketimizin üretim kapasitesinin artmasına ve uluslararası pazarlardaki satış ile pazarlama faaliyetlerinin güçlendirilmesine önemli katkı sağlayacaktır. CALB, Bloomberg New Energy Finance (BNEF) tarafından açıklanan Tier-1 üretici ve Shangai Metal Market (SMM) tarafından açıklanan Tier-1 Enerji Depolama Tedarikçi Listesi’nde yer almaktadır. (2024 4.çeyrek itibarıyla)”
Smart Güneş Enerjisi Teknolojileri Araştırma Geliştirme Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. (SMRTG)
Şirketin bağlı ortaklığı Smart Güneş Enerji Ekipmanları Pazarlama A.Ş. ile yenilenebilir enerji sektörünün önemli şirketlerinden Zes Solar Enerji Tedarik ve Ticaret A.Ş. arasında toplam kapasitesi 300 MW olan güneş paneli üretimi ve tedariği sözleşmesi imzalandığı ifade edildi.
Sözkonusu projede, Şirketin Aliağa Entegre Üretim Tesisi’nde üretimi yapılan yerli güneş hücreleri kullanılarak üretilecek olan yerli güneş panelleri kullanılacak.
Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği A.Ş. (HRKET)
Şirketin stratejik hedefleri doğrultusunda, Off-Shore (deniz üstü) projelere sağlanılan hizmetleri geliştirmek amacıyla, 10.000 ton taşıma kapasiteli 330 class 2 adet ağır yük taşıma ve montaj maksatlı, yüzer vinç olarak da kullanılabilecek özel Barge yapımı için Çin Halk Cumhuriyeti’nde yerleşik bir tersane ile anlaşmaya varıldığı belirtildi.
2025 yılının Eylül ayı içinde teslim edilecek olan bu Bargelar, Ortadoğu, Asya-Pasifik ve Akdeniz bölgelerinde deniz üstünde gerçekleştirilmekte olan petrol ve gaz, yenilenebilir enerji ve diğer projelerde aktif olarak kullanılacak.
Bu yeni yatırımlarla, Off-Shore (deniz üstü) projelere sağlanılan hizmetlerin artarak devam ettirilmesi ve sektördeki konumun daha da pekiştirilerek Şirket cirosuna ve FAVÖK tutarına olumlu katkı sağlaması hedefleniyor.
Mia Teknoloji A.Ş. (MIATK)
Şirketin küresel iş geliştirme faaliyet hedefleri ve daha önce duyurulan odak sektörlerden olan Madencilik Teknolojileri, Yapay Zeka (AI) ve Robotik, Savunma, Yüksek Teknoloji (Veri Merkezleri, Endüstriden Bağımsız Karar Zekası Platformları), Yaşam Bilimleri (Tıp, Kök Hücreler, AI uygulamaları) ve Enerji (Küçük Modüler Reaktörler – SMR) alanında; Kuzey ve Güney Amerika, Orta Doğu ve Kuzey Afrika, Türki Cumhuriyetler ve Körfez Ülkelerinde geçerli olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri merkezli iki şirket ile Mutabakat ve İşbirliği Anlaşması imzalandığı belirtildi. Yapılan anlaşmalar ile;
Teknoloji transferi de dahil olmak üzere gelişmiş Savunma sektörü teknolojilerinin ve çözümlerinin geliştirilmesi ve dağıtımı,
Yeni nesil maden bilişim teknolojileri ve saha uygulamaları, yapay zekâ entegrasyonları,
Gelişmiş Veri Merkezleri ve Endüstriden Bağımsız Karar Zekâsı Platformları gibi Yüksek Teknoloji altyapılarının kurulması ve iyileştirilmesi,
Tıbbi teknolojiler, kök hücre ilerlemeleri ve AI odaklı çözümlere odaklanan Yaşam Bilimleri alanında yenilik ve araştırmaların başlatılması,
Enerji sektörü girişimleri, özellikle Küçük Modüler Reaktörlerin (SMR) dağıtımı ve ticarileştirilmesi, hedefleniyor.
Naturel Yenilenebilir Enerji Ticaret A.Ş. (NATEN)
Şirketin 04.02.2025 tarihli yönetim kurulu toplantısında; yurt dışı büyüme hedefleri kapsamında, sürdürülebilirlik ilkeleri, ESG kriterleri çerçevesinde ve inovasyon odaklı stratejisi doğrultusunda;
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), küresel ölçekte en kapsamlı yenilenebilir enerji vizyonuna sahip ülkeler arasında yer almakta olup, enerji sektöründe sürdürülebilir dönüşümü sağlamak amacıyla kapsamlı stratejiler geliştirmekte olduğu; bu doğrultuda, ülke genelinde yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik büyük ölçekli yatırımların hayata geçirilmesi planlanlandığı belirtildi.
BAE, 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kurulu güç kapasitesini üç katına çıkarmayı, 2050 yılına kadar ise toplam enerji ihtiyacının en az %50’sini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı hedefliyor. Ayrıca, 2050 yılı itibarıyla karbon nötr hale gelmeyi amaçlamakta olup, bu hedef doğrultusunda kapsamlı politika çerçeveleri ve stratejik projeler geliştiriyor.
Şirket tarafından BAE’de yenilenebilir enerji alanında; enerji santralleri, enerji depolama tesisleri, trafo merkezleri, şehir şebekeleri, elektrikli araçların sarj ağı, enerji nakil hatları kurulumları ve bu alanlarda anahtar teslimi müteahhitlik ve taahhüt hizmetleri (EPC) yapmak, malzeme tedariki sağlamak ve ortaklıklar kurmak ile yatırım yapmak amacıyla BAE’de şirket kurulmasına karar verildiği; 09.05.2025 tarihinde BAE’de 100.000 AED başlangıç sermayesiyle NATUREL CLIMATECH FZCO ünvanlı şirketin kurulduğu ifade edildi. Yatırımcılar süreç hakkında gelişme oldukça bilgilendirilecek.
Edinime İlişkin Yönetim Kurulu Karar Tarihi04/02/2025Alıma İlişkin Yönetim Kurulu Kararında Bağımsız Üyelerin Çoğunluğunun Onayı Var mı?EvetEdinilen Finansal Duran Varlığın ÜnvanıNATUREL CLIMATECH FZCOEdinilen Finansal Duran Varlığın Faaliyet KonusuYenilenebilir Enerji ÜretimiEdinilen Finansal Duran Varlığın Sermayesi100.000 AEDEdinim YöntemiKuruluşta Edinim (Establishment)İşlemin Tamamlandığı/Tamamlanacağı Tarih09.05.2025Edinme KoşullarıDiğer (Other)Vadeli ise Koşulları–Edinilen Payların Nominal Tutarı100.000 AEDBeher Payın Alış Fiyatı1 AEDToplam Tutar100.000 AEDEdinilen Payların Finansal Duran Varlığın Sermayesine Oranı (%)100Edinim Sonrasında Sahip Olunan Payların Finansal Duran Varlık Sermayesine Oranı (%)100Edinimden Sonra Finansal Varlıkta Sahip Olunan Oy Haklarının Oranı (%)100Edinilen Finansal Duran Varlığın Ortaklığın Kamuya Açıklanan Son Finansal Tablosundaki Aktif Toplamına Oranı (%)0,01İşlem Bedelinin Ortaklığın Kamuya Açıklanan Son Yıllık Finansal Tablolara Göre Oluşan Hasılat Tutarına Oranı (%)0,07Ortaklığın Faaliyetlerine EtkisiOlumluPay Alım Teklifinde Bulunma Yükümlülüğünün Doğup DoğmadığıHayır (No)Pay Alım Teklifinde Bulunma Yükümlülüğü Doğuyorsa Muafiyet Başvurusu Yapılıp YapılmayacağıHayır (No)Satan/Devreden Kişinin Adı/Ünvanı–Karşı Taraf SPK Düzenlemelerine Göre İlişkili Taraf mıdır?Hayır (No)Ortaklığın Satan/Devreden Tarafla İlişkinin Niteliği–Varsa İşleme İlişkin Sözleşme Tarihi–Finansal Duran Varlığın Değerinin Belirlenme Yöntemi–Değerleme Raporu Düzenlendi mi?Düzenlenmedi (Not Prepared)Değerleme Raporu Düzenlenmediyse NedeniKuruluşta EdinimDeğerleme Raporu Düzenlendiyse Tarih ve Numarası–Değerleme Raporunu Hazırlayan Değerleme Kuruluşunun Ünvanı–Değerleme Raporu Sonucu Bulunan Tutar–İşlem Değerleme Raporundaki Sonuçlara Uygun Gerçekleştirilmemişse/Gerçekleştirilmeyecekse Gerekçesi–
Koç Metalurji A.Ş. (KOCMT)
Yönetim Kurulunun 09.05.2025 tarihinde yaptığı toplantıya istinaden, Şirket paylarının ilk halka arzı amacıyla hazırlanan izahnamede yer verilen fon kullanım yerleri raporu kapsamında;
Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan çelik üretim tesisinde üretilen kütükleri nihai mamule dönüştürmek amacıyla planlanan iki aşamalı haddehane yatırımını gerçekleştirmek üzere, Çin merkezli HARBIN GUANG WANG firmasıyla 21,5 Milyon USD değerinde sözleşme imzalandığı belirtildi. Haddehane projesinin toplam maliyeti yaklaşık olarak 60 Milyon USD olarak hesaplanıyor. Haddehane yatırımının finansmanında kullanılmak üzere Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) 25 Milyon USD değerinde 2 yılı geri ödemesiz olmak üzere 7 yıl vadeli Proje Finansman Kredi Sözleşmesi imzalandı.
Kurulması planlanan haddehane tesisi, yıllık 800.000 ton/yıl üretim kapasitesiyle sektörde önemli bir dönüşümün öncüsü olarak Türkiye’de ilk tav fırını kullanılmadan, inşaat demiri ve filmaşin üretimi gerçekleştirilecek. Bu üretim modeli sayesinde, fire oranı ve toplam verimlilikte önemli bir iyileşme artış göstermesi planlanıyor.
Yüksek verimlilik ve çevreci üretim anlayışı benimsenen üretim tesisinde, doğalgaz tüketimi olmadan ve yüksek verimli motor sistemleriyle çalışan bu ileri teknolojiye sahip haddehane tesisi, benzer kapasiteli üretim tesislerine kıyasla daha düşük üretim maliyeti, enerji tüketimi ve karbon salımı ile çevre dostu üretim tesisi olması planlanıyor.
45 m/s’lik üretim hızıyla, yüksek hızlı inşaat demiri üretim hattı devreye alınacak. Bu sayede zaman, enerji ve hammadde açısından önemli bir verimlilik sağlanacak.
Filmaşin üretim hattı, 115 m/s üretim hızıyla çalışacak ve RSM (Reducing & Sizing Mill) teknolojisi sayesinde ölçü hataları önemli ölçüde minimize edilecek. Bu üretim hattında, nervürlü filmaşin ile birlikte orta ve düşük karbonlu filmaşin üretimi gerçekleştirilecek.
Şirket, bu yeni yatırım ve geliştirme süreci ile demir-çelik sektöründe, ileri teknoloji ve sürdürülebilir üretim anlayışına dikkat çekerek, yenilikçi üretim modeli sayesinde sektörde lider firmalar arasında yer almayı hedefliyor. Proje detayları ve gelişmeler konusunda gerekli bilgilendirmeler yapılmaya devam edilecek.
Alıma Konu Maddi Duran Varlığın NiteliğiFilmaşin ve Nervürlü Filmaşin Üretim Tesisi ve EkipmanlarıAlıma Konu Maddi Duran Varlığın Mevkii, YüzölçümüOsmaniye ili, Organize Sanayi BölgesiAlıma İlişkin Yönetim Kurulu Karar Tarihi09.05.2025Alıma İlişkin Yönetim Kurulu Kararında Bağımsız Üyelerin Çoğunluğunun Onayı Var mı?EvetToplam Alım Bedeli21.500.000 USDİşlem Bedelinin Ortaklığın Yönetim Kurulu Karar Tarihinden Önceki Altı Aylık Günlük Düzeltilmiş Ağırlıklı Ortalama Fiyatların Aritmetik Ortalaması Baz Alınarak Hesaplanacak Şirket Değerine Olan Oranı (%)0,12Alım Bedelinin Ortaklık Ödenmiş Sermayesine Oranı (%)1,83Alım Bedelinin Ortaklığın Kamuya Açıklanan Son Finansal Tablosundaki Aktif Toplamına Oranı (%)0,06Alım Bedelinin Ortaklığın Kamuya Açıklanan Son Finansal Tablosundaki Maddi Duran Varlıkların Net Değerine Oranı (%)0,19İşlem Bedelinin Ortaklığın Kamuya Açıklanan Son Yıllık Finansal Tablolara Göre Oluşan Hasılat Tutarına Oranı (%)0,06Alım Koşulları%20 Peşin, %60 45 Gün, %20 Satın Alma Bedeli İşlem Tamamlandıkça Ödenecektir.İşlemin Tamamlandığı/Tamamlanacağı Tarih09.05.2025Alımın Amacı ve Ortaklığın Faaliyetlerine EtkileriÜretim kapasitesi, ciro ve karlılığa olumlu yansıması beklenmektedir.Karşı TarafHarbin GuangWang Electromechanical LTD.Karşı Taraf SPK Düzenlemelerine Göre İlişkili Taraf mıdır?Hayır (No)Karşı Taraf İle Olan İlişkinin NiteliğiTicariVarsa İşleme İlişkin Sözleşme Tarihi09/05/2025Önemli Niteliklteki İşlem Kapsamında Kullandırılacak Ayrılma Hakkı Fiyatı–Maddi Duran Varlığın Değerinin Belirlenme Yöntemi–Değerleme Raporu Düzenlendi mi?Düzenlenmedi (Not Prepared)Değerleme Raporu Düzenlenmediyse Nedeni–Değerleme Raporu Düzenlendiyse Tarih ve Numarası–Değerleme Raporunu Hazırlayan Değerleme Kuruluşunun Ünvanı–Değerleme Raporu Sonucu Bulunan Tutar–İşlem Değerleme Raporundaki Sonuçlara Uygun Gerçekleştirilmemişse/Gerçekleştirilmeyecekse Gerekçesi–
Türk Tuborg Bira ve Malt Sanayii A.Ş. (TBORG)
İtalyan Campari Group ile halihazırda devam eden iş birliğinin genişletilmesi kapsamında, bu Grup’a ait bazı distile içki markalarının Türkiye’de satış, pazarlama ve dağıtımını da kapsayacak şekilde ürün ithalat anlaşmasının kapsamının genişletildiği, ilgili ürünlerin ithalatına başlandığı belirtildi.
Ayrıca, Finlandia markası altında bulunan votka ürünlerinin satış, pazarlama ve dağıtımını içerecek şekilde Finlandia Vodka Limited ile de bir ithalat anlaşması imzalandı.
Gsd Holding A.Ş. (GSDHO)
Açıklamada şöyle denildi; “06.05.2025 tarihinde yapmış olduğumuz Özel Durum Açıklamamızda,
Fibabanka A.Ş.’nin 06.05.2025 tarihinde gerçekleştirdiği tahsili gecikmiş alacak satışında, satışa çıkarılan toplam 355,5 milyon TL anapara büyüklüğündeki ticari/kobi nitelikli portföyün ihalesini şirketimizin sermayesinin tamamına sahip olduğu bağlı ortaklığı GSD Varlık Yönetim A.Ş.’nin kazandığı duyurulmuştu.
Bu ihaleye konu alacakların devir ve temlik işlemleri 09.05.2025 tarihi itibarıyla tamamlanmıştır.”
Borsa ve halka arzlar ile ilgili gelişmeleri en hızlı şekilde öğrenmek ve BorsaHattı telegram hesabını takip etmek için tıklayınız.
EKONOMİ PUSULASI FORUM üzerinden tüm hisse senetlerinin hedef fiyat, haber, analiz ve yorumlarını takip etmek ve yorumlarınız ile katkıda bulunmak için tıklayınız.